Praktična znanja i vještine za buduće zapošljavanje

Poziv za prijavu

U prilogu se nalazi poziv za prijavu učenika na natječaj, kriterije odabira učenika, prijavni obrazac, suglasnost roditelja, potvrde i pitanja za intervju (motivacija). Ti svi dokumenti se odnose na natječaj za učenike (prvih 6).
 
A zadnji dokument je poziv za prijavu nastavnika u pratnji na natječaj. 
 
Prilog:

U sklopu projekta „Praktična znanja i vještine za buduće zapošljavanje“, nakon provedenih priprema učenika, učenici su sudjelovali u mobilnosti radi stjecanja novih znanja i vještina te u potrazi za novim iskustvima otputovali su u Španjolsku u grad Zaragozu koji je glavno središte pokrajine Aragon.

U projektu sudjeluje 28 učenika triju različitih zanimanja: tehničar nutricionist, prehrambeni tehničar i pekar. Pripreme učenika su se održale prije mobilnosti te su uključivale pedagoške, jezične, kulturološke i strukovne pripreme.

Mobilnost učenika se provodi u 2 dijela te u 1. mobilnosti koja se održala od 29.11.-17.12.2021. godine sudjelovalo je 14 učenika naše škole. S učenicima u pratnji su bile i nastavnice Barbara Kostelac i Nina Pilić.

Učenici su strukovnu praksu radili u različitim restoranima, caterinzima i pekarsko-slastičarskim objektima u gradu Zaragozi. Kroz praksu su se upoznali s različitim načinima pripreme hrane, opremom koja se koristi u takvim objektima, španjolskom kuhinjom te su naučili i pripremati neke od tradicionalnih Španjolskih proizvoda kao što su Roscon de reyes (slatki kruh kojem je tijesto punjeno slatkom kremom i na vrhu se nalazi kandirano voće zelene i crvene boje) i Turoni (Božićna slastica kojoj su glavni sastojci tradicionalno med, šećer i bjelanjci uz različite dodatke kao što su npr. kandirano voće, liker, prženi bademi, orašasti plodovi itd.)

Osim strukovne prakse bile su organizirane i kulturološke aktivnosti u sklopu kojih su učenici posjetili glavni grad Španjolske Madrid i Monasterio de Piedra (park prirode koji se nalazi na 736 m nadmorske visine u pokrajini Aragon u sklopu kojeg se nalazi Kameni samostan).

Kako nam je bilo, što smo sve vidjeli i naučili pogledajte i na fotografijama!

Na putu

Strukovna praksa

Zaragoza

Madrid

Monasterio de Piedra

U sklopu ERASMUS+ projekta „Praktična znanja i vještine za buduće zapošljavanje“ u gradu Zaragozi, Španjolska, učenici naše škole prezentirali su u radionicama znanja i vještine koje su tom prilikom stekli.

Churros

Gazpacho

U sklopu Erasmus+ projekta „Praktična znanja i vještine za buduće zapošljavanje“ održana je 2. mobilnost učenika od 23.5.-10.6.2022. U 2. mobilnosti sudjelovalo je 11 učenika naše škole zanimanja prehrambeni tehničar, tehničar nutricionist i pekar. Kao i učenici s 1. mobilnosti, učenici su se uputili u Španjolsku, grad Zaragozu te su s njima u pratnji bile nastavnice Jadranka Brkić i Ljerka Letica.

Agencija Mundus je bila domaćin te je u njihovom sjedištu u Zaragozi provedena radionica o stručnoj praksi i načinu provedbe prakse, a učenici su stručnu praksu odrađivali u restoranima, kafićima i pekarsko-slastičarskim objektima u gradu Zaragozi koji je smješten u španjolskoj regiji Aragon.

Kroz stručnu praksu su se upoznali s lokalnom kulturom, običajima te kulinarikom, različitim načinima pripreme hrane i rukovanja kuhinjskim priborom i uređajima koji se koriste u takvim objektima. Stekli su i znanja o pripremi tradicionalnih slastica Churrosa, juhe Gazpacho te poznatog španjolskog jela Paella, a usput su naučili i koju riječ na španjolskom jeziku što im je dobro došlo i na radnom mjestu.

Organizirana su i sudjelovanja u brojnim kulturološkim aktivnostima u sklopu kojih su posjetili glavni grad Španjolske, Madrid te Aljaferiju u Zaragozi – utvrdu iz srednjeg vijeka građenu u tipičnom arapskom stilu gradnje, koja danas služi kao turistička atrakcija i mjesto je zasjedanja parlamenta regije Aragon. Slobodne dane su koristili za šetnju gradom, posjetu obližnjem sajmu, kulturnim znamenitostima grada i najvećem slatkovodnom akvariju u Europi ili pak za kušanje kulinarske ponude na radnom mjestu.

Učenici su tijekom stručne prakse vodili dnevnike rada, zatim je provedena evaulacijska radionica u agenciji Mundus te su na kraju projekta mobilnosti dobili pismenu potvrdu o odrađenoj stručnoj praksi.

Kako nam je bilo, što smo sve vidjeli i naučili pogledajte na priloženim fotografijama!

https://photos.app.goo.gl/N3UwPQs6NgrWTw7F6

Predstavljanje Erasmus+ projekta "Praktična znanja i vještine za buduće zapošljavanje" na međužupanijskom stručnom vijeću prehrane

Erasmus+ projekt „Praktična znanja i vještine za buduće zapošljavanje“ predstavljen je na Međužupanijskom stručnom vijeću prehrane koje je održano u Prehrambeno-tehnološkoj školi u Zagrebu u ponedjeljak, 05. prosinca 2022. godine.  Nastavnica Nina Pilić upoznala je nastavnike strukovnih predmeta s projektom koji je prijavljen u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2020. godinu za program Erasmus+ Ključna aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.