ŽV za građanski odgoj i obrazovanje

Virtualna izložba Rock Your Socks povodom obilježavanja Dana osoba s Downovim sindromom

18.3.2023.

Digitalne kompetencije, umjetna inteligencija i inovacije - temelj razvoja ekonomije i društva znanja

1.3.2023. održan je stručni skup “Digitalne kompetencije, umjetna inteligencija i inovacije – temelj razvoja ekonomije i društva znanja”.
 
Izaslanik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, predsjednik MKA Neven Mikša, predsjednik Vijeće Gradske četvrti Donja Dubrava Trpimir Majcan predsjednik Udruge Zelena i plava Dubrava Mislav Majcan pozdravili su nazočne, naglasivši društveni značaj ove teme s ciljem poticanja dionika na osnaživanje kompetencija primjenjivanjem inovativnih praksi, razvojem pristupačnosti i inkluzivnosti te uvođenjem inovacija i aktivnog korištenja novih tehnologija, identificiranje pojma umjetne inteligencije te njezinih metoda i tehnika.
 
Na panelu pod nazivom Ekonomija i društvo u kontekstu umjetne inteligencije pozvani predavači gosp. Karlo Ressler zastupnik u Europarlamentu i prof.dr.sc. Robert Kopal, predsjednik Uprave EFFECTUS-a, govorili su o etičnosti i društvenom utjecaju UI na tehnologije, integraciji UI u procese donošenja odluka i njezin utjecaj na poslove i radnu snagu te o izazovima i mogućnostima u području istraživanja i razvoja UI. Moderator panela bio je Mislav Majcan, predsjednik ZIP Dubrava.
 
U sekciji “Digitalne kompetencije, umjetna inteligencija i inovacije i digitalna inkluzija” prikazane su sljedeće teme:
 • Predstavljanje Hrvatske zajednice inovatora, prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga predsjednik Hrvatske zajednice inovatora
 • Okvir digitalnih kompetencija (DigComp 2.2) i digitalna inkluzija, mr.sc. Andreja Marcetic, Institut za poslovnu izvrsnost, poduzetništvo i održive sustave
 • Inovacije i digitalne kompetencije u obrazovanju, Sonja Lušić Radoševi prof., ravnateljica IX. gimnazija Zagreb
 • Izazovi i prakse poučavanja u eri digitalizacije- DIGI4Teach, Erasmus +, Lada Tabak, prof.,Treća ekonomska škola, Zagreb
 • Digitalne kompetencije učenika, Vida Bilogrević Gatolin, prof., Osnovna škola Ive Andrića Zagreb
 • Competitive VET for learners and teachers, Dubravko Glivetić, prof., Mate Sabol prof., Industrijska strojarska škola Zagreb
 • Digitalne tehnologije u učeničkom poduzetništvu, Marija Cik, prof., Osnovna škola Granešina Zagreb
Moderator stručnog skupa je bila Marija Cik, voditeljica Podružnice Hrvatskog saveza učeničkih zadruga Grada Zagreba, suradnica Iva Bojčić
 
Isto tako, Hrvatska zajednica inovatora predstavila se izložbom realiziranih međunarodnih projekata u području inovacija.

Tjedan medijacije

PONEDJELJAK, 17. 10. 2022.

 

 Radionica za nastavnike medijatore u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje: Kako rješavati sukobe u školi mirnim putem
   Voditeljice: Dušanka Pribičević-Gelb, dopredsjednica HUM-a medijatorica i trenerica medijatora, i Suzana Fugaj, mag. iur., univ. spec.iur., medijatorica i trenerica medijatora Mjesto održavanja: HUM, Kneza Mislava 12, Zagreb
 
Vještine komunikacije, dijaloga, dogovaranja, timskog rada te pregovaranja, upravljanja sukobima, zajedničkog rješavanja problemskih situacija, a posebice medijacije, čine glavna umijeća kojima se postiže uspješniji život i razvoj u zajednici.
Na ovoj radionici učitelji  su  imali priliku rješavati izazove s kojima se susreću u školi uz pomoć medijacijskih tehnika.

Online projekt „Youth and the City“

O projektu:
Europska godina mladih 2022. usredotočena je na povezivanje mladih u svim područjima djelovanja, stoga  povezujemo škole, učeničke domove, dječje vrtiće sa domovima za starije osobe, kulturno-umjetničkim društvima, sportskim društvima, udrugama i pojedincima Gradske četvrti Gornja Dubrava Zagreb, te organiziramo virtualnu izložbu s temom „Youth and the City“, online projekt s temom prikaza kulturno-umjetničkog stvaralaštva (glazbenog, plesnog, likovnog), sportskih i drugih aktivnosti koje imaju pozitivan učinak na tjelesno i mentalno zdravlje pojedinca, promicanje društvene solidarnosti, povećanja kvalitete života i održivog razvoja.
 
Virtualna izložba „Youth and the City“ postavit će se na mrežne stranice Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava čime će se doprinijeti relizaciji cilja poticanja na promicanje održive gradske mobilnosti, postavivši mlade u središte pozornosti kako bi se naglasio njihov doprinos svim sferama društva, uključujući važnost njihovog utjecaja na budućnost gradskog okruženja i održive gradske mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti 2022.: „Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti“

Ishodi:
– identificira društveno isključene grupe, poznaje najvažnije institucije, tijela, programe i mjere kojima se društveno
– isključivanje nastoji suzbiti;
– prepoznaje društvenu isključenost, njegove oblike, uzroke i posljedice; povezuje društvenu isključenost s društvenom nepravdom i društveno osjetljivim položajem

Virtualna galerija "Vesna Parun - 100 godina života i rada najzanačajnije hrvatske književnice 20. st."

Ishodi:
– razumije značaj razvoja osobnog, zavičajnog, većinskog i manjinskih nacionalnih identiteta te domovinskog identiteta
– navodi hrvatske velikane znanosti i umjetnosti koji su pridonijeli europskom i svjetskom razvoju
– uspješno koristi vještine javnog nastupa

Učenje,napredovanje i motivacija

Sadržaj skupa:

1.Zagovarajmo motivacijsko učenje,odbacimo svaku vrstu nasilja!:Sandra Šimunović, prof.hrvatskoga jezika i književnosti,dipl.knjižničar , prof.mentor
2.Kako napredovati u struci :Jurlić Frane,prof.  matematike i informatike,prof.mentor i Nevenka Uldrih Jurlić,prof.  matematike i informatike,prof.mentor
3 Motivacija u nastavi :Krunoslav Šimunović,struč.spec.,ing. elektrotehnike
4.Pitanja i prijedlozi
5.Evaluacija skupa
 
Sudjelovalo je preko 60 nastavnika iz cijele Hrvatske,koji su izrazili zadovoljstvo temama,predavačima,načinom prezentacije ,kao i same organizacije skupa.
 
Violeta Grilec dipl.ing.prof.savjetnik
Voditelj ŽV za GOO

11.4.2022. Integracija djece izbjeglica u školi

Projekt IRCiS bavi se integracijom djece izbjeglica u osnovne škole, ali i programima poticanja tolerancije i pripreme domicilne djece za prihvat djece izbjeglica u školama u kojima ona za sada nisu uključena. 
Pripremljena  su dva  intervencijska programa: pripremni program je namijenjen radu u školama u kojima se tek očekuje dolazak izbjeglica, kako bi ih domicilna djeca podržala i prihvatila svoje novo pridošle vršnjake. Integracijski program je namijenjen školama koje već pohađaju učenici izbjeglice, kako bi se razvile strategije zajedničkog učenja koje će pomoći i domicilnoj i izbjegličkoj djeci u razvoju navika suradnje, pozitivnih stavova jednih prema drugima, te omogućiti uspješniju integraciju. U izradi programa sudjelovali su, uz švicarske partnere koji su stručnjaci u području, nastavnici i stručni suradnici škola uključenih u projekt, kako bi se osigurala izvedivost programa u školama i njihova primjenjivost za sve uzraste djece. Jedan od glavnih izazova pri integraciji djece izbjeglica je jezična barijera, pa je integracijski program osmišljen kroz radionice koje ne zahtijevaju poznavanje hrvatskog jezika, a pripremljeni su i materijali koji vizualno pojašnjavaju zadatak. 
 
Osmišljeni model povezivanja i integracije domicilne djece i djece izbjeglica nagrađen je srebrnom medaljom na 19. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA.

Tijekom ožujka i travnja 2022. provedena je HUMANITARNA AKCIJA “SRCEM ZA UKRAJINU” u suradnji sa Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, a u koju su se uključili, uz lokalno stanovništvo, škole i dječji vrtići, dom za starije osobe, djelatnici Spara Dubrava i brojni drugi.

 

9. 4. 2022. održana je LIKOVNA KOLONIJA UZ KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM POD NAZIVOM “SRCE ZA UKRAJINU” u prostoru Prehrambeno-tehnološke  a na kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici  osnovnih  i srednjih   škola,ravnatelji,, akadamski slikari, udruge, ukrajinska zajednica Grada Zagreba, umirovljenici i kulturno-umjetnička društva Gradske četvrti Gornja Dubrava, Grada Zagreba i Pule, sa ukupno 140 sudionika. 

 

10. 4. 2022. organiziran je USKRŠNJI HUMANITARNI SAJAM I KONCERT U CRKVI BEZRGRJEŠNOG ZAČEĆA BL. DJEVICE MARIJE, u suradnji sa VIS Danice i KUD Oporovec koji je bio također izuzetno posjećen, a donacije su usmjerene u dijelu i Domu za djecu bez potrebne roditeljske skrbi Emaus.

Navadene aktivnosti realizirane su u suradnji sa brojnim suradnicima/ partnerima / donatorima: Narodno sveučilište Dubrava, Ukrajinska zajednica Grada Zagreba, Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo “Kobzar”, Muzej Grada Zagreba, Gradska ljekarna Zagreb, Atlantic Grupa, Radenska Adriatic, Kraš, producentska kuća Kabinet, ZET Grada Zagreba, Zoološki vrt Grada Zagreba, Crveni križ Grada Zagreba, Turistička zajednica Grada Zagreba, Podružnica Holdinga “Vladimir Nazor”, III. PP Dubrava, Konzum Dubrava, Agencija za odgoj i obrazovanje, Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, Centar za autizam, Dom za starije osobe Dubrava, Dom za djecu bez potrebne roditeljske skrbi Emaus, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Prehrambeno-tehnološka škola, Agronomska škola Zagreb, Osnovna škola Šijana, Pula, Osnovna škola Granešina, Osnovna škola Vjenceslav Novak, Učenički Dom Tina Ujevića, VIS Danice, Kulturno-umjetničko društvo Oporovec, Cvjećarnica Nela, Tiskara Macan …..

HUMANITARNA AKCIJA “SRCEM ZA UKRAJINU” 1

U subotu 26. ožujka službeno je započela humanitarna akcija “Srcem za Ukrajinu”
Trajne prehrambene proizvode te higijenske potrepštine i potrepštine za bebe i djecu građani će moći predati u Prehrambeno-tehnološkoj školi Zagreb, u ulici Gjure Prejca 2, radnim danom od 8:00 do 20:00 sati – do završetka akcije.
 
Službeni početak ove akcije svojom nazočnošću su podržali predstavnici ukrajinskog naroda – predsjednica Ukrajinske zajednice Grada Zagreba Marija Meleško, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba Viktor Filima i tajnica predstavnika Irena Nagy, njihovi prijatelji-sugrađani Emilia Graljuk i Zoran Klepac.

7.3.2022. Virtualna izložba #najZene2022

Žene pokreću svijet. Žene su kreativniji, solidarniji i suosjećajniji dio našeg društva. Žene mogu apsolutno sve. Žene nisu drugotne, one su prvotne, muškima potpuno ravnopravne.
Drage moje, živite točno kako vi želite. Ne dopustite da vam drugi kroje sudbinu. Uživajte u životu. U svakom njegovom momentu. Snujte svoje sne. Ostvarujte ih.
Drage moje, sretan vam vaš dan – Međunarodni dan žena. Slavimo ga danas, a živimo kroz cijelu godinu.
I nikad ne zaboravite – napose u vremenima grubim i bolnim – unatoč i usprkos svemu ili baš zbog toga – život je lijep.
Cilj ove aktivnosti je promicanje ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti, razvijanje svijesti o ulozi žena u razvoju društva te afirmiranje društvenih, ekonomskih i političkih dostignuća žena u zajednici.

Izložba je zamišljena kao hommage važnim ženama u našim životima. 
 

23.2.2022.

Udrugu Meritokrat osnovali su studenti Pravnog fakulteta 2018. godine, okupljeni oko ideje stvaranja pravednijeg društva koje počiva na načelima meritokracije.
 
Ustav, ustavnost i ljudska prava

Predavači: Maja Arbanas, Sunčica Matić, Josip Skočibušić, Dora Tramišak; Udruga Meritokrat, Pravni fakultet, Zagreb
 

“Temelj svake države je obrazovanje mladih.” – Dioniz

Upravo zato projekt Financijskog i pravnog opismenjavanja započinjemo s granom ustavnog prava. Ustavno pravo temelj je za razumijevanje svih ostalih grana prava. Ono je jamac demokracije i štit naših temeljnih prava i sloboda. Albert Einstein rekao je: “Snaga ustava u potpunosti počiva u odlučnosti svakog građanina da ga brani. Ustavna su prava zaštićena, samo ako se svaki građanin osjeća dužnim ispuniti svoju ulogu u toj obrani.”

Poznavanje Ustava prva je stepenica u izgradnji boljeg društva, stoga preuzmi svoju ulogu i nauči više o ustavnom pravu.

Sudjelovanje u obilježavanju Adventa u Dubravi

https://hr-hr.facebook.com/adventudubravi4you/videos/341305927588887/

Tjedan medijacije 2021.

Hrvatska udruga za medijaciju (HUM), prva medijacijska udruga u Republici Hrvatskoj, devetu godinu za redom organizira TJEDAN MEDIJACIJE od 18. do 22. listopada 2021. online putem ZOOM platforme.

Tjedan medijacije je namijenjen svima zainteresiranima neovisno o tome imaju li konflikte ili ne. Želja organizatora je snažnije promovirati mirenje/medijaciju ne samo kao izvansudskog načina rješavanja sukoba i sporova, već i kao načina života te poslovanja.

Županijsko vijeće za Građanski odgoj I obrazovanje uključuje se u Tjedan medijacije 20.listopada u vremenu od 9-13 sati online radionicom koju su voditeljice Dušanka Pribičević-Gelb, dopredsjednica HUM-a i Suzana Fugaj, mag. iur., sveučilišna specijalistica za ljudska prava,medijatorica, trenerica medijatora najavile i opisale :

Prema našem (Mali korak – Centar za kulturu mira i nenasilja i HUM – Hrvatska udruga za mirenje) dosadašnjem iskustvu rada s djecom i mladima u školi i zajednici, te spoznaje iz prakse, govore nam da je uz učenje i afirmaciju pozitivnih životnih strategija, vještina i vrijednosti u školi važno senzibilizirati učenike, nastavnike i roditelje da u problemskoj situaciji reagiraju pomoću suradničke a ne suparničke logike. 

 Vještine komunikacije, dijaloga, dogovaranja, timskog rada te pregovaranja, alternativnog rješavanja sporova, upravljanja sukobima, zajedničkog rješavanja problemskih situacija, prezentacije, a posebice medijacije – čine glavna umijeća kojima se postiže uspješniji razvoj i život u zajednici.

 Pomoću tih umijeća danas se grade i novi međunarodni odnosi, na tim umijećima počiva politika i ekonomija europskih integracija.

Stoga bi na ovoj radionici propitali osobne komunikacijske preferencije, prepoznali kako one utječu na odnose UČENICI – UČITELJI – RODITELJI i usvojili model nenasilne komunikacije.

Sudionici su prošli sva pravila  i faze medijacije na primjeru,te se upoznali s pravilima medijacije,što medijator čini/ne čini,što je a što nije medijator,kao I najčešće zablude o vršnjačkoj medijaciji.

Upoznali smo se s iskustvima vršnjačke medijacije  u školama.

06.10.2021.

Pričali smo o investiranju, ali i o različitim profilima ulagača, kako sklonost prema riziku i preferencije pojedinca utječu na njegovu odluku kada, kako i u što ulagati. 

Imali smo i kratki kviz/anketu. Na temelju odgovora u anketi sudionici su  saznali kojem profilu ulagača pripadaju- skloni riziku, neskloni riziku ili neutralni prema riziku.

Pitanja i prijedlozi

Prijava za svaku od ponuđenih tema predavanja moguća je slanjem e-maila na adresu edukacija@hanfa.hr. Nakon prijave na vašu će e-mail adresu biti poslan link za spajanje na predavanje. Predavanja će se održavati putem Webex aplikacije. Za spajanje putem računala dovoljno je pristupiti linku koji će vam biti poslan putem e-maila, a u slučaju spajanja putem mobilnog telefona potrebno je instalirati aplikaciju.

Online javne prezentacije održavat će se svakog 15. u mjesecu, a do kraja 2021. godine bit će prezentirane tri teme:

tema: Kriptotržište, 15.10.2021. u 10:00 sati, predavači: Filip Šaravanja i Anja Tkalčević

tema: Prevare na financijskim tržištima, 15.11.2021. u 10:00 sati, predavač: Anja Tkalčević

tema: Mirovinska štednja – 2. i 3. stup, 15.12.2021. u 10:00 sati, predavači: Branka Bjedov Kostelac i Anja Tkalčević

Virtualni okrugli stol održao se 21. rujna 2021. godine putem Zoom platforme, s početkom u 11 sati.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje, a koji se obilježava u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena

Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva o problematici nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Također je donesen i zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost.

Osim toga nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja. Nasiljem se ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode pa i demokratizacija i prosperitet društva. Nasilje nije samo problem pojedinca i članova obitelji, već globalni društveni problem koji iziskuje unaprjeđenje postojećih mehanizama reagiranja u slučajevima nasilja. Virtualni okrugli stol organiziran je u sklopu projekta „Još jedno sigurno mjesto savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja“ u cilju konstruktivne rasprave o navedenim problemima i nadom u unaprjeđenje sustava za pomoć žrtvama.

 

 1. Snježana Vasiljević, moderatorica: Uvodni govor i predstavljanje predavača/ica
 2. Nebojša Paunović, pravni savjetnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova: Preporuke pravobraniteljice za ravnopravnost spolova vezano za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja
 3. Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije MUP, PUZ: Kaznenopravna zaštita djece i obitelji
 4. Branka Žigante, sutkinja u mirovini: Nasilje nad osobama starije životne dobi
 5. Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske: Nasilje na radnom mjestu – iskustva sindikata
 6. Biserka Sladović, Hrvatska udruga poslodavaca: Konvencija o iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada
 7. Zaključak