SMJEROVI / ZANIMANJA
Prehrambeni tehničar / Prehrambena tehničarka (razina 4.2)
Kontrolira i obrađuje prehrambene proizvode, pazeći na njihovu kvalitetu i sigurnost. Procjenjuje kvalitetu sirovina, rukuje laboratorijskom opremom, odabire odgovarajuće metode konzerviranja hrane, analizira nutritivne vrijednosti hrane, provodi senzorske i fizikalno - kemijske analize za kontrolu kvalitete hrane i procjenu rezultata, interpretira analitičke rezultate i razmatra sigurnosne čimbenike u razvoju novih prehrambenih proizvoda. Prati i kontrolira proizvodne procese, izrađuje normative jelovnika, predlaže metode za zbrinjavanje otpada te osigurava pravilno skladištenje i ambalažu proizvoda.
Tehničar nutricionist / Tehničarka nutricionistica (razina 4.2)
Radi procjenu i planiranje prehrane za različite populacijske skupine s ciljem unapređenja zdravlja i prehrambenih navika. Analizira nutritivne potrebe i sastav tijela, izrađuje prilagođene jelovnike za zdrave i osobe sa zdravstvenim teškoćama te osigurava kvalitetu i sigurnost hrane senzorskim, mikrobiološkim i fizikalno - kemijskim analizama. Uz rukovanje laboratorijskom opremom i konzerviranje hrane, redovito prati zakonske propise i održava sigurno radno okruženje. U svom radu promovira načela održivog razvoja i primjenjuje znanja o funkcionalnoj hrani, suplementaciji i prehrani prilagođenoj posebnim režimima te kulturološkim karakteristikama. U ovom obrazovnom programu imamo i jedan razredni odjel za sportaše.
Pekar-slastičar / Pekarica-slastičarka (razina 4.1)
Obavlja poslove koji uključuju rad sa sirovinama i opremom u pekarstvu i slastičarstvu te primjenu osnovnih tehnika izrade, oblikovanja i pečenja tijesta i slastica. Njegov posao obuhvaća izradu raznih vrsta kruha, peciva i slastica, uz osiguranje kvalitete gotovih proizvoda. Važan aspekt posla je osiguravanje zdravstvene zaštite i zaštite okoliša, kao i poštivanje zakonskih standarda u vezi sa sigurnošću hrane.
Mesar / Mesarica (razina 4.1)
Radi pripremu i obradu mesa, što uključuje pripremanje životinja za klanje, klaoničku obradu te daljnju obradu mesa u klaonici i mesnici. Njegov rad obuhvaća razvrstavanje mesa prema vrsti, kvaliteti i namjeni te obradu mesa u skladu s tehnološkim procesima za proizvodnju različitih mesnih proizvoda, uključujući autohtone mesne proizvode. Primjenjuje tehnološke procese konzerviranja mesa i mesnih proizvoda slijedeći suvremene trendove u mesnoj industriji.