UČENIČKA ZADRUGA KREATIVA

Učenička zadruga KREATIVA djeluje u Prehrambeno – tehnološkoj školi od 2002. god. 

Aktivnosti učeničke zadruge (radionice, projekti i sl.) provode se tijekom cijele školske godine u pet sekcija:

  • Pekarsko – konditorska sekcija
    • izrada raznih vrsta peciva, pizza, nadjevenih peciva od finog kvasnog ili lisnatog tijesta, bureka, biskvitnih i prhkih kolača, palačinki i sl.
    • voditeljica: Jasminka Barić; suvoditeljica: Božena Sečen Hanser
  • Tjesteničarska sekcija – Prehrambino
    • izrada strojno i ručno rađene tjestenine sa i bez jaja, te tjestenine s raznim dodatcima
    • suvoditelji: Damir Sisgoreo i Božena Sečen Hanser
  • Tradicijski proizvodi
    • izrada medenjaka, paprenjaka, salenjaka, pinci i drugih tradicijskih proizvoda; izrada licitara
    • voditeljica: Jasminka Barić
  • Sekcija Frutić
    • izrada prerađevina od voća i povrća, npr.: sok od jabuke, čips od jabuke, džemovi od raznog voća, ajvar, salata od cikle, lovačka salata, likeri, arancini, kotonjada
    • izrada niskokaloričnih grickalica: krekeri, granola, energetske pločice, energetske kuglice, voćni napitci i sl.
    • voditeljica: Ana Bešlić, suvoditeljice: Mirna Redovniković i Marija Boras
  • Eko – dizajnerska sekcija
    • izrada ukrasnih predmeta od tijesta i prirodnih materijala, odabir odgovarajuće ambalaže za pojedine proizvode, dizajniranje, izrada i ukrašavanje ambalaže, ponovna upotreba korištene ambalaže i ostalih materijala, recikliranje, izrada etiketa za proizvode, uređenje panoa, izrada promotivnih plakata i sl.
    • voditeljica: Mirna Redovniković, suvoditeljica: Jasminka Barić

Učenici kroz sudjelovanje u aktivnostima školske učeničke zadruge (praktičan rad u učeničkim radionicama) imaju priliku steći nova znanja i vještine, poboljšati uspješnost u učenju i praktičnoj nastavi, razvijati poduzetništvo, pozitivan stav prema kulturnoj raznolikosti i tradiciji te razvijati osjećaj za odgovornost, inicijativu i kreativnost.

Učenici koriste prostor, strojeve i uređaje školskih praktikuma, poštujući princip rada na siguran način (položen test ZNR i važeća sanitarna knjižica).

Proizvode redovito prodajemo u našoj školi učenicima i djelatnicima Škole, sudjelujemo na županijskim i međužupanijskim manifestacijama, smotrama i prigodnim prodajnim izložbama ( Dani kruha, Dan škole, Dani zahvalnosti za plodove zemlje, Eko –etno sajmovi, Adventski sajmovi, Kreativni sajmovi, Županijska smotra učeničkih zadruga, „Dojdi osmaš“, humanitarne manifestacije…).

Redovito sudjelujemo i na županijskim smotrama učeničkih zadruga Grada Zagreba gdje smo predstavljali aktivnosti  svih naših  sekcija, a do sada smo prezentirali proizvodnju: paprenjaka, licitara, čipsa od jabuka, povrtnog dodatka, likera od limuna, kolača prema receptima Alojza Šenoe, krekera s maslinovim uljem, granola.