UČENIČKA ZADRUGA KREATIVA
Učenička zadruga KREATIVA djeluje u Prehrambeno – tehnološkoj školi od 2002. god.
Aktivnosti učeničke zadruge (radionice, projekti i sl.) provode se tijekom cijele školske godine u pet sekcija:
- Pekarsko – konditorska sekcija
- izrada raznih vrsta peciva, pizza, nadjevenih peciva od finog kvasnog ili lisnatog tijesta, bureka, biskvitnih i prhkih kolača, palačinki i sl.
- voditeljica: Jasminka Barić; suvoditeljica: Božena Sečen Hanser
- Tjesteničarska sekcija – Prehrambino
- izrada strojno i ručno rađene tjestenine sa i bez jaja, te tjestenine s raznim dodatcima
- suvoditelji: Damir Sisgoreo i Božena Sečen Hanser
- Tradicijski proizvodi
- izrada medenjaka, paprenjaka, salenjaka, pinci i drugih tradicijskih proizvoda; izrada licitara
- voditeljica: Jasminka Barić
- Sekcija Frutić
- izrada prerađevina od voća i povrća, npr.: sok od jabuke, čips od jabuke, džemovi od raznog voća, ajvar, salata od cikle, lovačka salata, likeri, arancini, kotonjada
- izrada niskokaloričnih grickalica: krekeri, granola, energetske pločice, energetske kuglice, voćni napitci i sl.
- voditeljica: Ana Bešlić, suvoditeljice: Mirna Redovniković i Marija Boras
- Eko – dizajnerska sekcija
- izrada ukrasnih predmeta od tijesta i prirodnih materijala, odabir odgovarajuće ambalaže za pojedine proizvode, dizajniranje, izrada i ukrašavanje ambalaže, ponovna upotreba korištene ambalaže i ostalih materijala, recikliranje, izrada etiketa za proizvode, uređenje panoa, izrada promotivnih plakata i sl.
- voditeljica: Mirna Redovniković, suvoditeljica: Jasminka Barić
Učenici kroz sudjelovanje u aktivnostima školske učeničke zadruge (praktičan rad u učeničkim radionicama) imaju priliku steći nova znanja i vještine, poboljšati uspješnost u učenju i praktičnoj nastavi, razvijati poduzetništvo, pozitivan stav prema kulturnoj raznolikosti i tradiciji te razvijati osjećaj za odgovornost, inicijativu i kreativnost.
Učenici koriste prostor, strojeve i uređaje školskih praktikuma, poštujući princip rada na siguran način (položen test ZNR i važeća sanitarna knjižica).
Proizvode redovito prodajemo u našoj školi učenicima i djelatnicima Škole, sudjelujemo na županijskim i međužupanijskim manifestacijama, smotrama i prigodnim prodajnim izložbama ( Dani kruha, Dan škole, Dani zahvalnosti za plodove zemlje, Eko –etno sajmovi, Adventski sajmovi, Kreativni sajmovi, Županijska smotra učeničkih zadruga, „Dojdi osmaš“, humanitarne manifestacije…).
Redovito sudjelujemo i na županijskim smotrama učeničkih zadruga Grada Zagreba gdje smo predstavljali aktivnosti svih naših sekcija, a do sada smo prezentirali proizvodnju: paprenjaka, licitara, čipsa od jabuka, povrtnog dodatka, likera od limuna, kolača prema receptima Alojza Šenoe, krekera s maslinovim uljem, granola.