Štikleci iz kave

Idemo na kavu postao je sinonim za druženje. Tako se i sama ideja projekta razvijala uz omiljeni profesorski napitak.

Želite li se susresti s nekim u Hrvatskoj postavljate pitanje “ Idemo na kavu?”, a nerijetko se poslovni sastanci i romantični trenuci odvijaju uz kavu u kafiću.

Štikleci iz kave je projekt međupredmetnih tema.

Međupredmete teme ostvaruju se međusobnim povezivanjem odgojno-obrazovnih područja i nastavih tema svih nastavnih predmeta. Europski referentni okvir navodi da kompetencije usvojene tijekom obveznog obrazovanja nisu vezane za određeni predmet već se odnose na šire međupredmetne ciljeve i predstavljaju poveznicu od poučavanja prema cjeloživotnom učenju. ( izvor: Škola za život).

Voditeljica projekta: Ružica Lončar, prof. I. tehnička škola Tesla, Zagreb, Klaićeva 7

Ciljana skupina: učenici i nastavnici (mentori) strukovnih škola Grada Zagreba.

Digitalna  platforma: eTwinnig

Tema projekta je KAVA.

Opis: Štikleci iz šalice je projekt kojim nastojimo okupiti strukovne škole Grada Zagreba, a svaka strukovna škola će iz svoje domene odnosno uže specijalnosti obraditi zadatak na temu kave:

            1.         Prehrambeno – tehnološka škola : Izolacija kofeina iz kave ( Andrea Čondić, dipl.ing.)

            2.         Agronomska škola : Od zrna do plantaže

            3.         Škola za medicinske sestre, Vinogradska: utjecaj kave na mozak + radionica

            4.         I. ekonomska škola, Medulićeva ulica: procjena potrošnje kave do 2030. godine

            5.         Škola za cestovni promet: transport kave

            6.         Škola primijenjene umjetnosti: izrada suvenira na temu kave

            7.         Grafička škola: izrada plakata projekta i vizualni identitet

            8.         STŠ Frana Bošnjakovića: strojevi i uređaji za proizvodnju kave (elementi  strojeva i hidraulika i pneumatika)

            9.         I. tehnička škola Tesla: povijesni razvoj kave ( povijest), potrošnja i proizvodnja kave ( geografija), posjet tvornici Franck i razgled strojeva i uređaja za proizvodnju kave ( elementi strojeva i hidraulika i pneumatika), dramsko scenski izričaj – dramska predstava ( dijalog). – -socijalna komponenta ispijanja kave i utjecaj na društveni život.

Način rada: Učenici ( sudionici) projekta prema svojim mogućnostima posjetit će neku od škola u projektu, gdje će škola domaćin prezentirati rezultate svoga rada.

Dakle, učenici jedne škole uče od učenika druge škole u sklopu nastavnog predmeta strukovne škole.

 Snimateljska ekipa I. tehničke škole Tesla sve će to zabilježiti.

Ishodi i ciljevi projekta:

            ⁃          istraživačkim radom na određenim zadacima, učenici će razvijati kreativnost i motiviranost za određeni sadržaj istraživanja

            ⁃          problemski usmjereno učenje s ciljem rješavanja problema na temelju prethodno usvojenih znanja

            ⁃          oblikovanje stavova i sustava vrijednosti u skladu s održivim razvojem

            ⁃          samostalno vrednovanje svojih rezultata rada

            ⁃          izrada prepoznatljivog proizvoda srednjoeuropskog kulturnog kruga i doprinos atraktivnosti ponude Grada Zagreba

            ⁃          unaprijeđenje vještine jezično – umjetničkog izraza na hrvatskom jeziku

            ⁃          osposobljavanje učenika za analiziranje i samostalno pretraživanje podataka u digitalnom okruženju

            ⁃          osposobljavanje učenika za donošenje odluka i predstavljanje konstruktivnih i kreativnih rješenja.

            ⁃          poticanje  suradničkog i iskustvenog učenja

            ⁃          poticanje  kolegijalnosti

            ⁃          stjecanje potrebnih znanja i vještina kao preduvjeta za razvoj kritičkog mišljenja.

Trajanje projekta: rujan 2020. je rok kada bi svaka strukovna škola trebala odraditi svoj dio zadatka. Predstavljanje rezultata projekta- listopad 2020.

Vidljivost projekta: na mrežnim stranicama škole i na eTwinning digitalnoj platformi

Zaključno: Rezultate projekta svaka škola će predstaviti u trajanju od 5 minuta na zajedničkom okupljanju u I. tehničkoj školi Tesla. Nastojimo pozvati Agenciju za strukovno obrazovanje, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, savjetnike Agencije za odgoj i obrazovanje i druge i na taj način svaka će škola predstavit ono najbolje iz svoje domene.  

Ovaj projekt je jedinstven način i prilika da se strukovno obrazovanje predstavi na najbolji način a učenici tijekom obrazovanja sudjeluju u iskustvu učenja na konkretnim zadacima.

Nacionalni projekt „Štikleci iz šalice“ započet u vrijeme pandemije i potresa završen je 31.08.2022. U projektu je sudjelovalo 10 strukovnih škola grada Zagreba, 23 nastavnika i 80 učenika, a projekt je vođen preko e-Twinning platforme. Projekt je osvajač zlatne medalje na sajmu AGRO ARCA 2022. i dobio je Nacionalnu oznaku kvalitete.

Učenici trećih razreda Prehrambeno-tehnološke škole Alvaro Grebenić, Nika Đerđ  i Tara Ničota,  uz vodstvo nastavnice strukovnih predmeta Andree Čondić i nastavnika geografije Šimuna Nejašmića, tijekom školske godine 2021./2022. sudjelovali su u e-Twinning projektu „Štikleci iz kave“.

https://www.srednja.hr/novosti/kako-kava-od-zrna-dolazi-do-nasih-salica-ucenici-strukovnih-skola-objasnit-ce-cijeli-proces/

Glavni cilj toga projekta međupredmetnih tema bio je povezati strukovne škole Grada Zagreba, pri čemu je svaka škola pristupila temi proizvodnje i potrošnje kave iz kuta svoje struke. Sukladno tome, učenici naše škole su, uz pomoć i podršku nastavnika, obradili temu: Izolacija kofeina iz kave.

Obradom ove teme naši su učenici utvrdili praktična stručna znanja i vještine rada u laboratoriju. Također su, tijekom suradnje s drugim školama, stekli uvid u to koliko je tema uzgoja, proizvodnje, obrade i konzumacije kave zanimljiva i složena.

Tako su, u suradnji s devet drugih strukovnih škola Grada Zagreba saznali više o strojevima koji se koriste u procesu proizvodnje kava, prognozama potrošnje kave na svjetskoj razini u idućih desetak godina, o utjecaju kave na mozak i o mnogim drugim zanimljivim temama.

Ovaj je projekt, bez sumnje, doprinjeo vidljivosti naše škole među drugim strukovnim školama Grada Zagreba, kao i poboljšanju komunikacije i suradnje među učenicima i nastavnicima strukovnih škola. Zbog toga se radujemo suradnji i na drugim sličnim projektima.

Nastavak projekta pod nazivom „Zrna kave i zrna znanja“ u suradnji s Arabescom započeo je 01.09.2022. Projekt je na županijskoj razini i trajat će do kraja školske 2022./2023.godine.

U priloženoj foto galeriji možete vidjeti nekoliko fotografija naših učenika i nastavnika  prilikom rada na projektu.