Radionica izrade sapuna

Nastavnici Martin Buljubašić i Martina Šeler Namjesnik u okviru nastave organske kemije s naprednim učenicima proveli su radionicu izrade sapuna. Sapuni koje su učenici izradili u potpunosti su veganski (korištenjem kokosovog ulja, maslinovog ulja, bademovog ulja, ricinusovog ulja i kakao maslaca), dobiveni toplim postupkom, uz korištenje raznih eteričnih ulja kako bi sapuni ugodno mirisali (lavanda, ruža i limunska trava)

Za vrijeme istraživanja literature učenici su saznali za postojanje mogućih neželjenih reakcija eteričnih ulja na koži izloženoj sunčevoj svjetlosti. Učenici su htjeli na neki način dodatno istražiti zbog čega se to događa, te je osmišljen nastavak radionice kojim se obuhvatilo sve etape istraživačkog rada. Eksperimentalni dio uključivao je UV/VIS spektrofotometriju kao metodu kojom se odredila (ne)stabilnost eteričnih ulja izloženih UV zračenju. Pokazalo se da UV zračenje djeluje razarajuće na eterična ulja (fotoliza), a kao produkti mogu nastati i spojevi opasni za kožu.

Ovaj rad bio je predstavljen u obliku posterskog priopćenja na 27. Hrvatskom skupu kemičara i kemijskih inženjera u Velom Lošinju od 5. – 8. listopada 2021.

Osim na 27HSKIKI rad je predstavljen i predavanjem na Međužupanijskom stručnom vijeću prehrane održanom 30. studenog 2021.