Intervju sa pobjednikom školskog natjecanja u pekarstvu

Prehrambeno-tehnološka škola u Zagrebu prošlog je četvrtka bila poprište jednog izuzetno zanimljivog školskog natjecanja u pekarstvu. Učenici škole odmjerili su svoje snage u pripremi i izradi pekarskih proizvoda pod stručnim vodstvom mentora koji su ih neumorno pripremali kako bi oni postigli čim bolje rezultate.

U natjecanju je sudjelovalo troje učenika; učenica 4.c1 razreda L. K., te učenici 3.e razreda M. P. i E. S. Svi su se učenici izvrsno pripremili za svoj zadatak ostavljajući žiriju nezahvalnu zadaću; izbor najboljeg pekarskog proizvoda.

Zadatak koji je postavljen učenicima također nije bio nimalo lak. Tema je bila Nova godina, a učenici su se morali okušati u pripremi čokoladnih muffina, te finih, punjenih i praznih slatkih peciva. Mjesto radnje: pekarski praktikum Prehrambeno-tehnološke škole. Vrijeme radnje: četvrtak (30.01.2020.) uz neugodnu „južinu“ koju uvijek prate nezgodne promjene raspoloženja. Ništa što bi utjecalo na stručni tim koji stoji iza ovog natjecanja, a još manje na učenike čiji je fokus bio isključivo na zadatku i čiju želju da opravdaju trud svojih mentora ne bi mogle omesti ni neke veće elementarne nepogode. U narednih pet sati učenici su morali proizvesti pekarske delicije koje će zarobiti pažnju svih naših osjetila. Nakon pomnog ispitivanja dobivenih proizvoda odlučeno je da muffini i peciva učenika M. P. ispunjavaju brojne zadane kriterije zbog čega je i proglašen pobjednikom ovogodišnjeg školskog natjecanja.

Čestitamo M. P. na uspjehu i zahvaljujemo njegovoj mentorici Jasminki Barić na uloženom trudu i strpljenju. Slijedi razgovor kojeg je sa mladim pekarskim stručnjakom, učenikom Prehrambeno – tehnološke škole vodila nastavnica Sabina Marušić:

Nastavnica MarušićNa samom početku ovog razgovora želim ti čestitati na pobjedi i postignutom rezultatu.

Učenik M.Hvala najljepša!

Nastavnica MarušićKada si čuo koja će biti tema, jesi li odmah dobio inspiraciju ili si korak po korak došao do konačne ideje?

Učenik M.Pa… recimo da sam istog momenta dobio inspiraciju jer mi je to najdraži dio godine zbog obitelji, prijatelja, vatrometa i slavlja, a i zbog malo odmora od škole.

Nastavnica MarušićJe li bilo problema tijekom natjecanja?

Učenik M.Nisam imao nikakvih problema. Osmijeh od uha do uha i naravno, najbolju mentoricu.

Nastavnica MarušićVeseliš li se odlasku na državno natjecanje i imaš li tremu?

Učenik M.Naravno da se veselim. Nisam očekivao da ću pobijediti. Očekivao sam neku zlatnu sredinu, ali ne žalim se ni zbog pobjede (smijeh). Tremu nisam imao.

Nastavnica MarušićZašto si odabrao ovu školu?

Učenik M.Zato što je to obiteljska tradicija, a i uvijek sam volio raditi tako da mi se nije bilo teško odlučiti.

Nastavnica MarušićGdje se vidiš nakon završetka škole i što bi htio raditi u budućnosti?

Učenik M.Hvala Bogu, živ sam i zdrav, a još se bavim i sportom, pa ako ne ide karijera (nogometna), posao mi neće pobjeći jer mi nikad u životu nije bio problem raditi.

Nastavnica MarušićZahvaljujem ti na ovom razgovoru i želim ti puno uspjeha u školi i na državnom natjecanju.

Učenik M.Hvala Vam profesorice.

U nastavku vam donosimo razgovor sa nastavnicom Jasminkom Barić, mentoricom učenika M. P.:

Nastavnica MarušićJesi li, kao mentorica, zadovoljna sa uspjehom svog učenika, M. P.?

Nastavnica BarićM. uspjehom izuzetno sam zadovoljna. On je inteligentan i samouvjeren mladić. Poučavati M. može biti izazovno, ali on je od prvog trenutka vrlo ozbiljno pristupio uvježbavanju zadataka i dokazao mi je da sve izazove može savladati s osmijehom.

Nastavnica MarušićKada ćete početi razvijati strategiju za državno natjecanje?

Nastavnica BarićOdlazak na državno natjecanje ovisi o plasmanu na međužupanijskom natjecanju u Đakovu. Pred nama su pripreme za to natjecanje, a strategiju ćemo razvijati zajedno. M. je vrlo motiviran. Kao mentoru, smatram da je bitan zadatak osluškivati njegove ideje i usmjeravati ga prema kreativnijim i uspješnijim rješenjima.

Autor: Sara Stanić