Upisujemo NOVI smjer za sportaše

Poštovani učenici i roditelji,

   Odabir srednje škole jedna je od najvažnijih životnih odluka koje učenik mora donijeti u relativno mladoj dobi. Važnost te odluke je još veća kada se mlada osoba odluči za profesionalnu sportsku karijeru.

   Upravo je učenik taj kome se nameće teret izbora između redovnog pohađanja nastave i treninga, a s druge strane pritisak je i na roditeljima zato jer na njima leži djelomična odgovornost za njegov životni odabir. Roditelji si u svojoj zabrinutosti često postavljaju ovakva pitanja: „Što ako moje dijete odustane od karijere sportaša ili se dogodi neka nepredviđena okolnost zbog koje bi moralo odustati od bavljenja sportom?”

   Na takvu, uistinu prirodnu reakciju roditelja koji svojem djetetu želi uspjeh ne samo na jednoj, već na svim pozornicama života, sportskim, poslovnim i privatnim, može se odgovoriti jednostavno i logično. Odabirom srednje strukovne škole. U slučaju kada se u sport mora uložiti mnogo vremena i rada, odabir strukovnog obrazovanja može se pokazati kao najbolje rješenje.

   Upravo zbog toga je tehničar nutricionist zanimanje koje najviše odgovara sportskom načinu života koji je nužan kako bi se postalo vrhunski sportaš, s obzirom na važnost zdrave i uravnotežene prehrane za postizanje što boljih rezultata. Također, smjer tehničar nutricionist sa svojim planom i programom omogućuje i nastavak obrazovanja na studiju, za one koji to žele, posebno na studijima prirodoslovnog usmjerenja.

    Osim boljeg razumijevanja posebnih prehrambenih zahtjeva vlastite fizionomije, usvajaju se vještine kojima mladi sportaš, učenik strukovnog usmjerenja, jednog dana postaje kvalificirani stručnjak koji svoje usluge uspješno nudi širokom i zahtjevnom tržištu. Zbog toga ni u jednom trenutku ne moraju, poput sportaša koji pohađaju gimnazije, strepiti od eventualnog završetka profesionalne sportske karijere. Stabilnu karijeru i egzistenciju može si osigurati samo mali broj sportaša. Mnogima od njih sportska karijera završi prerano, ponajviše zbog ozljeda. Sportaši koji pohađaju gimnazije, nakon završetka karijere najčešće su bez zanimanja s obzirom da je profesionalni sport gotovo nemoguće kombinirati sa studijem, a nakon završetka karijere vrlo im je teško vratiti se u školske, odnosno fakultetske klupe.

    Upravo bi im završetak srednje strukovne škole omogućio da nakon završetka karijere imaju svoju struku s kojom se mogu zaposliti. Uzimajući u obzir usku povezanost pravilne prehrane i sportskog uspjeha, ovaj obrazovni smjer im omogućuje i daljnji ostanak u svijetu sporta, ali u jednoj drugačijoj ulozi.

    Zbog toga je važno staviti naglasak na razvoj učeničkih sposobnosti imajući u vidu individualne potrebe svakog učenika. To je posebno bitno u situaciji kada je učenicima potrebno omogućiti dovoljno vremena za trening, te kako bi uspješno i bez stresa ispunili zahtjeve koje pred njih postavlja redovno školsko obrazovanje. Na taj način se uz profesionalni sportski razvoj potiče i važnost obrazovanja koje mladim, talentiranim ljudima pruža dodatne kvalifikacije na tržištu rada. Takav dobro uhodan sustav je od iznimne važnosti za psihičko i fizičko zdravlje svakog budućeg sportaša jer vodi računa o svim specifičnim učeničkim potrebama vezanim uz sport kojim se bave. Vještine stečene ovakvim paralelnim pristupom neprocjenjive su jer učeniku omogućuju izbor između nekoliko mogućih karijera.

    Zagrebačka Dubrava, u kojoj se naša škola nalazi poznata je kao područje iz kojega dolaze mnogi vrsni sportaši. Valja napomenuti da su sportaši iz Dubrave osvojili šest olimpijskih medalja za našu domovinu. Martina Zubčić osvojila je broncu u taekwondou 2008. godine, Manuel Štrlek kao član rukometne reprezentacije osvojio je broncu 2012. godine, Sandra Perković dva zlata u bacanju diska 2012. i 2016. godine, Filip Hrgović osvojio je broncu u amaterskom boksu 2016. godine, a Josip Glasnović zlato u streljaštvu 2016. godine.

    Naša škola prepoznaje važnost poticanja obrazovanja sportaša te tako omogućava učenicima fokus na stjecanje izvrsnih sportskih rezultata i razvijanje vještina koje su im potrebne u budućnosti.

S poštovanjem,

Ravnatelj:

Josip Šestak, dipl. teolog