Pozdravna poruka

            Poštovani roditelji i skrbnici, dragi učenici, poštovani kolege i cijenjeni posjetitelji internetske stranice naše škole,

            približili smo se završetku još jedne školske godine pune sasvim novih izazova za sve koji su nastojali sa voljom i željom uspješno savladati postavljene prepreke i na taj način podići razinu svojih kapaciteta. Suočeni sa situacijom u kojoj se jedan dio nastave odvijao u uvjetima kakvi još nisu zabilježeni u povijesti obrazovnog sustava, uvjetima suvremene nastave u virtualnom okruženju, učenici Prehrambeno-tehnološke škole su zajedno sa svojim profesorima i mentorima slijedili svoju glavnu motivaciju – odabrati najbolji mogući put kroz šumu nepredvidivih poteškoća koje će, jednom prevladane, postati temelj za suočavanje sa svim životnim i profesionalnim izazovima. Iskustva stečena u takvoj vrsti digitalnog rada veliki su doprinos nastavi koja će se, vjerujemo, od iduće školske godine odvijati u normalnim uvjetima gdje je živa riječ nastavnika još uvijek najbolji alat za brušenje mladih talenata.

            Ovo je razdoblje također i mjesto susreta sa novim učenicima koji su sa svojim roditeljima prepoznali vrijednost ustanove koja zna kako najbolje pristupiti radu u svim uvjetima i kako se nositi sa stalno promjenjivim, natjecateljskim tržištem koje traži vrhunski obrazovane stručnjake. Prihvativši ovu školu kao okrilje u kojem će ih pratiti i voditi stručni tim odgojno-obrazovnih djelatnika, spremih da svoje učenike dovedu do samog praga njihove buduće karijere, oni su na dobrom putu da odgovore na sve izazove vremena i potencijalnih poslovnih prilika.

Naša škola, utemeljena na strukovnom obrazovanju u kojoj naglasak nije samo na teorijskom, već i na praktičnom usavršavanju, u današnjem je društvu izvrstan odabir za ostvarivanje uspješne poslovne vizije. Naš suvremeni, ubrzani način života iziskuje uravnoteženu prehrambenu ponudu koja proizlazi upravo iz znanja koje nude stručnjaci prehrambene industrije. Oni moraju biti uvijek korak ispred i nuditi nova, inventivna rješenja za jednu od najelementarnijih potreba svakog uspješnog društva, a to je potreba zdrave prehrane koja uvijek balansira između potrebe za novim trendovima, ali i sigurnosti čvrstih temelja struke i višegodišnjih istraživanja na tom području.

Ta granica između novog i starog, taj spoj modernog i tradicionalnog, to je upravo ono čime se ponosi ova ustanova kroz čija vrata svakog dana prolaze stotine učenika raznih smjerova i struka. Upravo odabirom jedne od tih struka oni utiru put vlastitom uspjehu u maloj zemlji koja je uvijek bila u stanju stvarati međunarodno priznate stručnjake na svim područjima proizvodeći novo znanje za buduće generacije.

Preko obrazovnih programa naše škole, kojima se u nadolazećoj školskoj godini pridružuje i jedan sasvim novi program za obrazovanje sportaša nutricionista, učenici dobivaju priliku za primjenu toga znanja, pa tako i za bolje snalaženje sa sve većim zahtjevima tržišta rada. Iako je susret s neuspjehom dio života svake osobe, ono što mi želimo naučiti svoje učenike jest da se sa neuspjehom trebamo suočiti svojim znanjem, osobito praktičnim vještinama koje su glavni ključ za ostvarivanje želja i potencijala.

Vjerujemo da naša škola, koja je utemeljena na visoko razvijenim kompetencijama nastavnika i stručnoga osoblja, može vama, učenicima i roditeljima, pomoći u isticanju i usavršavanju talenata, a samim time i u postizanju željenih ciljeva vaše djece. Jedan od temeljnih motiva i pokretača odgojno-obrazovnih nastojanja naše škole, koja se trudi biti sretan spoj tradicionalnog i modernog, mogao bi se naći i u riječima velikog pjesnika Tagorea: „Nemojte ograničavati djecu samo na ono što ste vi naučili, jer ona su rođena u nekom drugom vremenu.“

Zahvaljujem Vam svima na zalaganjima i dobroj suradnji, i to ne samo nastavnicima, stručnim djelatnicima i tehničkom osoblju Škole, već i našim učenicima koji su u mnogim prilikama kroz ovu godinu pokazali svoje talente, volju za radom i savladavanjem svih prepreka koje pred njih postavljaju zahtjevi struke, ali ponekad i sam život. Svim učenicima i djelatnicima Prehrambeno-tehnološke škole želim sretan i uspješan završetak nastavne godine te ugodne i dobro iskorištene ljetne praznike, a učenicima koji se nalaze na jednoj od svojih najvažnijih životnih prekretnica želim puno sreće u odabiru jedne od mnoštva mogućnosti koje im ova škola nudi. Neka taj odabir bude vaš i naš zajednički put!

Srdačno,
ravnatelj Josip Šestak, dipl. teolog