Obilježavanje Dana ružičastih majica

Drage učenice/učenici, nastavnice/nastavnici sutra, u srijedu 26. veljače 2020. godine, obilježava se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja poznat pod imenom Dan ružičastih majica. Pozivamo vas da se pridružite zajedničkom obilježavanju na način da taj dan obučete ružičastu majicu, vestu…

U holu škole biti će postavljen pano sa velikom ružičastom majicom na koju će učenici svih škola moći napisati svoju pozitivnu poruku u borbi protiv nasilja. Pozvani ste svi da i na ovaj način podržite Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica počeo je u Kanadi 2007.godine. Grupa učenika srednje škole  odlučila je stati u obranu učenika koji je bio meta nasilja jer je jedan dan obukao ružičastu majicu. Obukao je ružičastu majicu kao znak podrške majci koja je oboljela od raka dojke (znak ružičaste vrpce). Kako bi pokazali da su mu podrška njegovi prijatelji kupili su oko 50 majica s ciljem da je podijele svim dečkima u školi, a ostalima kolegama i kolegicama su poslali poruke da  sutradan obuku ružičaste majice. Dok su dijelili majice u holu škole, naišao je zlostavljani dječak i kada je vidio što rade, na dječakovom licu moglo se vidjeti olakšanje. Izgledao je kao da mu je teški teret konačno pao s leđa. Noseći ružičastu majicu učenici su pokazali da su mu saveznici. Ružičasta majica bila je način da se pokaže žrtvama vršnjačkog nasilja da nisu same i da je ljudima oko njih stalo.

Dan ružičastih majica je zajednički trud i rad na zaustavljanju bullyinga na način da prihvaćamo i poštujemo ljudske različitosti te potičemo pozitivne odnose.

Zajednički znači da uključuje sve nas, nastavnike, učenike, roditelje, prijatelje, sve s kojima se susrećemo.

Stručna suradnica:

Ivana Kelek Sabolić, prof.soc.ped.