Posjet Crvenom križu

Tijekom siječnja i veljače učenici 1.a, 2.a i 3.a razreda posjetili su Crveni križ i sudjelovali na predavanjima i radionicama.

Učenici su obišli edukativno izložbeni prostor, te su se upoznali sa svim djelatnostima Crvenog križa: prva pomoć, dobrovoljno davanje krvi, služba traženja, mladi, volontiranje, zaštita i promicanje zdravlja, socijalna skrb, humanitarna pomoć, socijalni programi, priprema i odgovor na krize, spašavanje života na vodi i ekološka zaštita priobalja, azil i migracije, EU i drugi projekti.

Edukativno-izložbeni prostor pomno je osmišljen i prilagođen djeci školskog uzrasta s didaktičkim materijalima koje učenici koriste tijekom obilaska i audio-vizualnim sustavom na kojemu se prezentiraju edukativni video i audio zapisi.

Kroz interaktivni i multimedijski edukativni sadržaj povezali smo međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanja (teme ljudsko-pravne, društvene i kulturološke dimenzije) i module zdravstvenog odgoja (živjeti zdravo, prva pomoć), te teme iz povijesti koje se obrađuju u sklopu nastavnog plana i programa (pojava humanitarnih organizacija, osnivanje Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, istaknuti humanitarci u povijesti, Nobelova nagrada za mir, Ženevske konvencije…). Interdisciplinarna terenska nastava- program terenske nastave odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

Teme radionica:

Radionica 1 – Oprez! Opasnosti prijete!
PREVENCIJA TRGOVANJA LJUDIMA

Radionica 2 – Kako reći NE!
PRITISAK VRŠNJAKA I VJEŽBANJE KOMUNIKACIJSKIH, ŽIVOTNIH VJEŠTINA

Radionica 4 – Informirani, pripremljeni, zajedno.
PRIPREMA ZA IZVANREDNE SITUACIJE

Radionica 6: Prva pomoć spašava život.
PRVA POMOĆ

U pratnji su bili nastavnici: Violeta Grilec, Martina Šeler Namjesnik i Martin Buljubašić.