Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva – Interslast 2024.

Na ovogodišnjem 13. međunarodnom kongresu „Interslast“ nazočile su i aktivno sudjelovale učenice 2.f, 3.b, 4.b i 4.c razreda Prehrambeno-tehnološke škole u pratnji svojih mentora.


Natjecale su se u 3 kategorije proizvoda:
1. Pite od prhkog tijesta s orasima ili makom, ovaj tradicionalni kolač je kao as iz rukava za sve prigode, a čini ga odličan spoj prhkog tijesta i nadjeva od oraha ili maka. Neki je zovu i starinska pita od oraha ili maka.
2. Zvjezdice ili linzeri mali, svima dobro poznati kolačići. Oni su neizostavni dio svakog svečanog stola, bez obzira je li riječ o blagdanima, rođendanima, vjenčanjima ili nekoj drugoj prigodi. Podrijetlom su iz Austrije, ali su se toliko raširili da su se udomaćili i u našim krajevima.
3. Medvjeđe šape ili magdalenke, slavni kolačić u obliku školjke ovjekovječio je veliki francuski pisac Marcel Proust u svom poznatom romanu “U potrazi za izgubljenim vremenom”. Malo ljudi, međutim, zna da ova klasična francuska grickalica ima poljsko podrijetlo. Za ove slatke francuske kolačiće potrebni su specifični kalupi u obliku školjke. 

Svaki natjecatelj je morao za žiri izložiti;10 komada pite s makom ili s orasima, 10 komada zvjezdica ili 10 komada medvjeđih šapa ili madaleinsa iz kategorije koju je prijavio. Tema kongresa bili su i nacionalni slastičarski proizvodi u svijetu u čemu su sudjelovali slastičari sljedećih zemalja: Japan, SAD (država Ohio), Paragvaj i Slovenija.

Osim degustiranja ukusnih delicija nastavnici su sudjelovali u predavanjima i stručnim radionicama.
Mentori i pratnja učenika: Barbara Kostelac dipl.ing, Lejla Julardžija dipl.ing., Džoni Marinčić mag.ing. i Marina Gubijan mag.ing.

Polazak je bio ispred Prehrambeno-tehnološke škole u Dubravi (Gjure Prejca 2) 15.10.2024.,
u 8.00h, a povratak iz Tuheljskih Toplica (Hotel Well) 15.10. 2024. u 18.00h.

Marina Gubijan, mag.ing.