Delicije Interslasta 2022.

11. Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva -Interslast 2022.

Učenici Prehrambeno-tehnološke škole i njihovi mentori nazočili su i aktivno sudjelovali na ovogodišnjem Interslastu 18. listopada 2022. u hotelu „Well“ u Tuheljskim toplicama.

Ovo je već tradicionalno natjecanje od prvog Interslasta. U njemu sudjeluju slastičari, slastičari hobisti, ljubitelji slastica, članovi i članice udruga i društava žena, nastavnici i drugi.

 

Učenice 3.a, 3.c i 4.b razreda natjecale su se sa svojim proizvodima u 3 kategorije:

  1. Rolade
  2. Makovnjača – kolač od dizanog tijesta s makom
  3. Oblatne

Učenice su uz pomoć mentora za žiri izložile po 5 komada od svakog pripremljenog kolača u posebnom prostoru za natjecanje.

Stručni žiri od 13 članova ocijenio je po 3 najbolje slastice u 3 kategorije, a najviše bodova osvojili su učenici iz Slovenije.

Osim natjecanja na kongresu se je moglo vidjeti i kušati 100 vrsta domaćih kolača, 4 vrste izvornih kolača te čak 3 vrste domaćih pogača.

Nastavnici mentori su sudjelovati u predavanjima vezanim za nutricionističke vrijednosti sladoleda, izradu licitara i medičarskih proizvoda, izbacivanje titanijevog dioksida iz slastica, kako od indijanske banane raditi slastice, o štetnosti zaslađivača te novim i posebnim vrstama brašna za slastičarstvo.

Gosti iz Japana, Slovenije i Italije podijelili su svoje znanje pripremajući razne slastice.

Mentori: Ksenija Brgles Šikić, Džoni Marinčić i Marina Gubijan