Zasadi stablo, ne budi panj!

U sklopu projekta Izgradnja socijalnog kapitala u lokalnoj zajednici kroz međugerenacijsku solidarnost i aktivno starenje 17. studenoga 2021. posađeno je 20 stabala trešanja na području MO Šestine i MO Medvedgrad.

Aktivnost sadnje stabala trešanja uključena je u 3. Nacionalnu kampanju udruge „Zasadi stablo, ne budi panj!“, a u sklopu projekta dio je programa međugeneracijske suradnje u kojima suradnja starijih osoba sa životnim iskustvom i mladih te sredovječnih osoba ima povoljan utjecaj na socijalnu uključenost starijih, povećanje kvalitete života, kao i razvoj mladih osoba.

Sadnice trešanja zajedno su zasadili učenice i učenici OŠ Šestine, Škole za cestovni promet i Prehrambeno-tehnološke škole iz Zagreba, djeca i odgajatelji/ice DV Različak, te članovi/ice umirovljeničkih udruga s područja grada Zagreba. Aktivnost su svojim dolaskom podržali i projektni partneri, predstavnici/ice lokalne zajednice te koordinatorica udruge „Zasadi stablo, ne budi panj!“.

Sadnja stabala trešanja organizirana je na javnim površinama koje uključuju dvorišta OŠ Šestine, DV Različak, Doma zdravlja Šestine te park nasuprot objekta Gradske četvrti Podsljeme. Također, jedna od mikrolokacija na kojima su zasađena stabla trešanja je i područje MO Medvedgrad kod Vile Pongratz u Mikulićima gdje je sjedište HSPD Sljeme „Šestine“ – Zagreb, jednog od partnera u projektu.

Aktivnosti projekta usmjerene osobama starije životne dobi provode se u koordinaciji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a akcija sadnje stabala održala se na lokacijama koje su određene sukladno dobivenom mišljenju Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Provedbom ove projektne aktivnosti okupili smo djecu vrtićke dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce te osobe starije životne dobi, čime smo zajedno doprinijeli međugeneracijskoj suradnji, potvrđivanju društvene i ekološke odgovornosti, uređenju četvrti i podizanju kvalitete života naših sugrađana.