12. Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva – Interslast 2023.

I ove godine učenici Prehrambeno-tehnološke škole, njihovi mentori i ravnatelj nazočili su i aktivno sudjelovali na ovogodišnjem Interslastu 17. listopada 2023. u hotelu „Well“ u Tuheljskim toplicama.

Ovo je već tradicionalno natjecanje od prvog Interslasta. U njemu sudjeluju slastičari, slastičari hobisti, ljubitelji slastica, članovi i članice udruga i društava žena, nastavnici i drugi gosti.

U natjecanju su sudjelovale sljedeće zemlje: Slovenija, Armenija, Brazil, Izrael, Australija i Hrvatska.

Glavna tema kongresa bili su izvorni slastičarski proizvodi u svijetu, a učenici 3. e (pekari), 3.b, 4.a (nutricionisti) te učenici 4.c razreda (prehrambeni tehničari) natjecali su se sa svojim proizvodima u 3 kategorije:

  1. OREHNJAČE – POTICE
  2. SLASTIČARSKE BRESKVICE
  3. MAKARONSI

Stručni žiri od 15 članova ocijenio je po 3 najbolje slastice u 3 kategorije, a rezultate očekujemo kroz par dana.

Osim natjecanja na kongresu se je moglo vidjeti i kušati izvorne slastice Slovenije: bledska kremšnita, prekmurska gibanica, pehtranova potica, ljubljanski štrukelj, Pavlova rolada (tradicijski kolač Australije), degustacija vrhunskih gelato sladoleda te izvorne slastice koje su pripremile udruge žena.

Osim degustiranja ukusnih delicija nastavnici su sudjelovali u predavanjima i radionicama: „Aspartam je ipak slatki otrov“ „Aroma – artizanski, prirodni gelato“, „Japansko slastičarstvo između tradicije i modernosti“, „Inovativni proizvodi i slastice od heljde (uključujući proizvode bez glutena i bez bijelog šećera)“, radionica izrade cvijeća od šećera od strane armenskih slastičara i mnoge druge zanimljivosti u  svijetu slastičarstva.

Mentori i pratnja učenika: Ksenija Brgles Šikić, Džoni Marinčić, Ivanka Marijanović, Marina Gubijan te ravnatelj Josip Šestak.