Čitaj što jedeš

Prva aktivnost

Dvadesetak učenika 2.b i 2.d razreda sudjelovalo je na otvaranju projekta “Čitaj što jedeš” koji će se provoditi u našoj školi do kraja ove školske godine. Učenici će imati mogućnost proširiti svoje znanje o sadržaju i važnosti deklaracija na prehrambenih proizvodima kao i steći druge bitne vještine koje bi im u budućnosti mogle pomoći u profesionalnoj karijeri. Inicijatorica i idejna začetnica ovog projekta kao izvannastavne aktivnosti je naša nastavnica strukovnih predmeta Maja Vugrinec Lukavec. U vođenju projekta pridružile su se pedagoginja Ivana Kelek Sabolić, nastavnica strukovnih predmeta Nina Pilić te nastavnica Hrvatskoga jezika Marija Sukačić-Vendl.

U prvoj aktivnosti projekta “Čitaj što jedeš” učenici, voditeljice te kolegica iz partnerske Agronomske škole Marinela Draganović sudjelovali su na predavanju i radionici  “Projektno planiranje” koje je vodio Mario Bajkuš iz Foruma za slobodno odgoja. Učenici su, vjerujemo, naučili puno o projektnom planiranju, vođenju projekta, vremenika I troškovnika.

U drugoj aktivnosti projekta “Čitaj što jedeš” učenici su aktivno sudjelovali u radionicama „Deklaracija prehrambenih proizvoda“ i „Nutri-Score oznaka“. Radionice su održale nastavnice strukovnih predmeta Nina Pilić i Maja Vugrinec Lukavec.

Učenici su tijekom radionice upoznati s Uredbom (EU) br. 1169/2011. o pružanju informacije o hrani za potrošače, a koja propisuje obvezne informacije o hrani koje moraju biti istaknute na proizvodu. Pomoću aplikacije Nutri Score Scan učenici su skeniranjem barkoda proizvoda došli do spoznaje o nutritivno prihvatljivom proizvodu pomoću Nutri Scor skale.

U trećoj aktivnosti projekta “Čitaj što jedeš” sudjelovale su voditeljice projekta: socijalna pedagoginja Ivana Kelek Sabolić, nastavnica Hrvatskoga jezika Marija Sukačić-Vendl, nastavnice strukovnih predmeta Nina Pilić i Maja Vugrinec Lukavec te kolegica iz partnerske Agronomske škole Zagreb Marinela Draganović nastavnica Hrvatskog jezika koja nas kontinuirano prati u svim aktivnostima. Treća je aktivnost provedena na Agronomskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu gdje je partnerica projekta izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur održala predavanje i provela nas kroz suvremeno opremljen laboratorij za senzorske analize poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U istom će prostoru učenici u projektu
odraditi senzorsku analizu voćnog soka, a koji je proizveden u Prehrambeno-tehnološkoj školi Zagreb. Veselimo se sljedećoj aktivnosti i rezultatima senzorske analize. Ovim putem velika zahvala izv. prof. dr. sc. Jani Šic Žlabur Agronomskog fakulteta Zagreb.

Nastavljamo u veselom ritmu s aktivnostima u sklopu projekta “Čitaj što jedeš”. Naša sljedeća destinacija bila je Agronomski fakultet, točnije Laboratorij za senzorske analize poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, gdje su učenici 2.b i 2.d razreda imali priliku na par sati iskusiti kako je biti senzorski ocjenjivač.

Naš posjet započeo je sastankom na kojem nam je voditelj laboratorija, izv. prof. dr. sc. Ivica Kos, ukratko predstavio laboratorij, dok nas je izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur upoznala s provedbom senzorskog ispitivanja prehrambenih proizvoda kako bismo se lakše snašli u novoj ulozi. Nakon toga, proveli smo senzorsko ispitivanje voćnih sokova te zabilježili svoje rezultate na liste za senzorsko ocjenjivanje. Naše druženje zaključili smo još jednim zajedničkim sastankom na kojem smo prokomentirali rezultate provedenog ispitivanja.

Zahvaljujemo našim domaćinima na zanimljivoj i edukativnoj radionici koju su pripremili za naše učenike!

Pripremila: Nina Pilić

U sklopu projekta “Čitaj što jedeš” imali smo zadovoljstvo ugostiti gospodina Tomislava Lončara, tajnika Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, koji je održao predavanje učenicima 2.b i 2.d razreda o internetskoj kupovini. Tom prilikom, upozorio je učenike na najčešće prevare koje se događaju tijekom online kupovine te ih savjetovao kako se zaštititi od istih. Veliko hvala našem predavaču na korisnim informacijama!

Pripremila: Nina Pilić

Šesta aktivnost projekta Čitaj što jedeš

“Projekt se definira kao „zajednički pokušaj nastavnika i učenika da život, učenje i rad povezuju tako da se društveno značajan i s interesima sudionika povezan problem zajednički obradi i dovede do rezultata“, te kao „metoda iskustvenog učenja u kojoj učenici učenjem, otkrivanjem polaze od uočavanja i definiranja problema, preko vlastite aktivnosti, na pronalaženje rješenja te izvođenje zaključka“.”

Na tom su tragu učenici i nastavnici u projektu Čitaj što jedeš realizirali prezentacijsku aktivnost i pripremili video materijal, plakat za nagradnu igru, e-book, radionicu za učenike Agronomske škole Zagreb i promotivne letke.

Kroz navedenu aktivnost organizacijsku podršku pružali su im ravnatelj Josip Šestak, te ostali članovi projektnog tima Ivana Kelek Sabolić, Nina Pilić, Marija Sukačić Vendel i Maja Vugrinec Lukavec.

Završna manifestacija projekta “Čitaj što jedeš”

 U sklopu završne manifestacije projekta “Čitaj što jedeš”, s radošću smo obilježili završetak naše inicijative. Na ovom događaju nastavnici i učenici, koji su bili dio ovoga projekta, okupili su se kako bi proslavili postignute uspjehe i zajednički rad.

Učenici su imali zadatak prenijeti svoje dojmove, emocije i stečena znanja o projektu tako da su ih zapisali na papirnate tanjure. Ovi tanjuri poslužili su kao jedinstveni medij kroz koji su učenici izrazili sve što su naučili i doživjeli tijekom trajanja projekta.

Na kraju smo se svi zajedno fotografirali uz mural koji prikazuje tanjur pravilne prehrane, simbolizirajući sve što smo naučili o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane.

Hvala svim učenicima 2.b i 2.d razreda koji su sudjelovali u projektu, uložili svoje vrijeme i pokazali svoju kreativnost jer je njihov trud i angažman doprinio uspjehu ovog projekta.

Veliko hvala i svima koji su sudjelovali i podržali ovaj projekt!